Tuoreita ruokaelämyksiä kokouksiin ja tapahtumiin

31.1.2013

Muistettava makutarina hivelee kaikkia aisteja

"Ruuanlaitto on vakava asia etenkin niille jotka sitä työkseen valmistavat ja tarjoavat. Ehkä siksi usein unohtuu, että ruokaelämykseen tarvitaan kaikkia aisteja, ei pelkästään makua."

- Meillä kokeilla on siitä makee ammatti, että meillä on kaikki aistit käytössä. Teatterilaisetkaan eivät pääse siihen, muistutti makumuotoilija ja kokki Markku Luola Tuore-hankkeen ensimmäisessä koulutuksessa.
Muistettava makutarina ei ole aina rahasta tai ajastakaan kiinni. Myös puolivalmisteista tehdyllä buffetlounaalla voi jokin liikahtaa asiakkaan sisällä.

Tarjoilua luovasti ja läheltä -tilaisuus keräsi toissa päivänä Hotelli Savonialle 70 kuulijaa. Joukossa oli ruoka-alan ammattilaisia: yrittäjiä, kokkeja, opettajia, esimiehiä, opiskelijoita sekä niitä, jotka työkseen ruokapalveluja ostavat erilaisia tilaisuuksia järjestäessään.

Hyvät raaka-aineet ovat oivallinen lähtökohta. Tauolla maisteltiin pohjoissavolaisista tuotteista tehtyjä herkkuja ja tutustuttiin toisen vuoden kokkiopiskelijoiden valmistamiin malliannoksiin. Tuoreista raaka-aineista kuultiin lisää, kun EkoCentrian hankepäällikkö Sari Väänänen kertoi, mitä kaikkea hyvää Pohjois-Savosta löytyykään. Hän muistutteli vierailemaan Aitoja makuja -sivuilla, joilta löytyy runsaasti elintarvikealan yrityksiä alueittain.

Moni yritys käyttääkin jo laadukkaita, oman maakunnan alueella tuotettuja raaka-aineita - jotkut jopa kasvattavat sitä itse. Tästä kannattaa myös kertoa asiakkaalle. Kertomuksilla ruuan alkuperästä tai muilla tarinoilla voidaan sitoa palvelukokonaisuus yhteen ja saada mainio ruokatuote tuntumaan vieläkin paremmalta.
- Ruoka ei osaa puhua, kertominen on meidän tehtävämme, muistutti Tuore-hankkeen vetäjä Minna Heikka.