Tuoreita ruokaelämyksiä kokouksiin ja tapahtumiin

11.11.2013

Tuoreita tuloksia

TUORE -hankkeessa nautimme lokakuussa sadonkorjuuajasta sekä antoisista luennoista. Merta lähemmäs kalaan -seminaarin pääpuhuja ja ravintola OS'ssa järjestämämme työpajan vetäjä Claus Meyer herätteli meitä savolaisia New Nordic Cuisine -manifestilla. Pohjolan huippumestareiden allekirjoittamat teesit sopivat ohjenuoraksi TUOREille ruokaelämyksille:

Me pohjoismaiset kokit katsomme, että on tullut aika luoda uusi pohjoismainen keittiö, joka voi ruokansa maukkauden ja omaperäisyyden ansioista nousta maailman suurimpien keittiöiden veroiseksi.
Uusi pohjoismainen keittiö:
1. - ilmaisee puhtautta, tuoreutta, yksinkertaisuutta ja etiikkaa, jotka haluamme mieltää alueemme ominaispiirteiksi
2. - huomioi aterioissa vuodenaikojen vaihtumisen
3. - käyttää raaka-aineita, joista juuri meidän ilmastomme, luontomme ja vesistömme tekee erinomaisia
4. - yhdistää ruuan maukkauden nykyaikaiseen tietoon terveydestä ja hyvinvoinnista
5. - edistää pohjoismaisten tuottajien ja valmistajien moninaisuutta ja laajaa tietoisuutta niiden kulttuuriperinnöstä
6. - edistää eläinten hyvinvointia ja kestävää tuotantoa merellä, viljellyillä alueilla ja luonnossa
7. - kehittää uusia tapoja käyttää perinteisiä pohjoismaisia elintarvikkeita
8. - yhdistää parhaat pohjoismaiset valmistusmenetelmät ja kulinaariset perinteet ulkopuolisiin vaikutteisiin
9. - yhdistää paikallisen omavaraisuuden ja laadukkaiden tuotteiden alueellisen jakelun
10. - kutsuu kuluttajat, kaikki ruuanlaiton ammattilaiset, maatalousalan, kalastusalan, pienet ja suuret elintarvikealan yritykset, vähittäis- ja tukkukaupan, tutkijat, opettajat, poliitikot sekä viranomaiset toteuttamaan yhteistyössä tätä yhteistä hanketta, joka koituu hyödyksi ja iloksi koko Pohjolalle.







Aloitin hankepäällikkönä kuukausi sitten TUORE -hankkeessa. Tahti on ollut melkoinen. Kuvat Meyerin työpajasta sekä luento ladataan suomeksi käännettynä hankkeen kotisivuille tämän viikon aikana. Olemme kohdanneet TUORE -yrittäjien kanssa kahdessa työpajassa sekä Mestari2013 -seminaarien kokoustarjoilujen uudistustyön merkeissä. Hankkeen yrityskumppaneiden kehittämishankkeet etenevät kunkin omalla tahdilla. Näitä ohjaamme ja raportoimme hankkeen avulla. Seuraavat kaksi päivää olemme ammatillisen koulutuksen kehittämispäivillä Kuopiossa. 350 seminaarivierasta nauttii Kanresta OY:n Musiikkikeskuksen ravintoloiden TUORE -teemalla kehittämiä lähi- ja luomuruokatarjoiluja. Hyvää tiedossa!
Irma Ikäheimo